Historie

Det meste av tekst og bilder nedenfor er hentet fra boken «Hundre år med kretsen 1913-13/2-2013», av Ove Gundersen og Terje Johnsen. Kapitlet om Gjerdrum AK summerer godt opp klubbens lange og innholdsrike historie.


Gjerdrum Bryteklubb ble etablert 23.09.1981 med Tore Nilsen som formann og primus motor. De første årene var det stor aktivitet i klubben og mange ivrige brytere, til tross for vanskelige treningsforhold og til dels stram økonomi.

Styret i Gjerdrum Bryteklubb var fylle av pågangsmot. Sammen med foreldre og andre ble det avholdt kakelotterier, diskoteker og dugnader for å spe på inntektene til klubben. Målet var å kunne etablere egne treningslokaler for klubben.

Gjerdrum Bryteklubb inn i egne lokaler

Klubben fikk tildelt et kjellerlokale, en råkjeller, under det som i dag heter Gjerdrum Bo- og Behandlingssenter. Deler av kjelleren ble gravd ut med spader og mannekraft, og det ble jobbet dugnad de fleste av ukas dager med snekring, muring og maling i lokalene på 360 m2.

Det var til enhvert tid mellom 15 og 20 ivrige brytere som trente i klubben, og klubben kjøpte sin egen buss for å kunne kjøre stevner i hele Norden. Treningen foregikk på Gjerdrum Barneskole.

I mai 1985 flyttet klubben endelig inn i egne lokaler. Dette skjedde omtrent samtidig som klubben byttet navn til Gjerdrum Atletklubb. Klubben utvidet tilbudet til å omfatte både boksing og helsestudio i tillegg til brytingen.

Styret besto i 1985 av Tore Nilsen (formann), Roger Hansen (nestformann), Anne-Grethe Severinsen (sekr.), Arne Olav Riise, Guttorm Weng og Astrid Nilsen i tillegg til varamennene Harald Severinsen og Karsten Frosterud.

Tore Nilsen og Johnny Bjerke som dommere. Foto: Privat

Tore Nilsen (til høyre) som dommer i 1996, i tillegg til alle de andre funksjonene han har hatt for klubben. Til v. Johnny Bjerke, en annen betydningsfull person for kretsen og klubbene i kretsen. Foto: Privat.

Årsrapporten fra 1986 er det notert at klubben fungerer godt til tross for oppstartsproblemer. Jack Eliassen ble ansatt som trener for bryterne, og Anne-Kristine Sollie som daglig leder av senteret. Det ble satt inn en solseng for å spe på inntektene, og dette var stor suksess og veldig populært i mange år.

Samarbeid med Skedsmo Bryteklubb

Brytegruppa samarbeidet godt med Skedsmo Bryteklubb, og vårsesongen ble avsluttet med bryteskole for de yngste. Trener var Erik Skjærmoen, som etterhvert skulle komme til å bety mye for Gjerdrum Atletklubb.

Fra 1987 ble Karsten Frosterud valgt til formann i GAK. Virksomheten utvidet ytterligere til å omfatte bordtennis, bueskyting og aerobic, men fortsatt var bryting hovedfokus i klubben. Vanskelig økonomi og mangel på trenere gjorde forholdene for bryterne vanskelige. De ivrigste valgte å trene sammen med Skedsmo Bryteklubb i perioder.

Les mer om Skedsmo Bryteklubb

Gjerdrum Atletklubb 10 år

I 1991 hadde Gjerdrum Atletklubb 10 års jubileum, og begivenheten ble beskjedent feiret med kaker og snitter for styret og inviterte gjester. På denne tiden var Kenneth Simonsen trener for bryterne, og aktiviteten hadde tatt seg godt opp igjen. GAK arrangerte kretsmesterskapet i bryting. Stevnet ble gjennomført på Veståsen skole med stor deltakelse. GAK’s brytere hevdet seg godt. Thomas Bosch vant to kamper i sin klasse og Iver Navestad én kamp.

Det ble etablert eget styre i brytegruppa. Styret består av Iver Navestad (leder), Jan Thorseng (nestleder), Thomas Bosch (sekretær) og Jon Wøllo (kasserer).

Jan Thorseng på brytetrening i 1991. Foto: Privat

Jan Thorseng ser vi øverst her på en trening i 1991. Foto: Privat

I 1992 var Erik Skjærmoen tilbake i klubben etter å ha vært borte en tid.

Her er Erik Skjærmoen til venstre, en av klubbens betydningsfulle personer, sammen med Terje Kleven fra Bjørkelangen, en av kretsens brytere med et fantastisk humør og kamerat. Foto: Privat

90-tallet: Høy frekvens på pallen

1994 var et godt år i Gjerdrum Atletklubb: Søsknene Dahle gjorde det veldig bra i flere stevner. Christopher Dahle vant seier i knøtteklassen. Maria Dahle og storebroren Ole-Gunnar leverte også sterke prestasjoner. Det skal nevnes at Maria som regel måtte bryte mot gutta, for di det manglet jenter i hennes vektklasse. I kretsmesterskapet som ble arrangert av Sportsklubben av 1909 stilte GAK med fem deltagere, og kom hjem med to gull og to bronsemedaljer.

Christopher og Maria Dahle tok begge gull mens Ole Gunnar Dahle og Mats Berger tok bronse. Andre brytere som hevdet seg i stevner dette året var Hans Jørgen Jansen. I tillegg tok Lasse Fosshaug gull i knøtteklassen bare 7 år gammel (22 kg) og broren Jan Fosshaug fikk sølv i sitt første stevne, 9 år gammel (45 kg).

Christopher Dahle vant NM i 1998 og 1999. Susanne Nilsen vant gull i Kolbotn Cup i 1997, 14 år gammel. Erik Skjærmoen og Jan Thorseng var trenere for bryterne.

Konkurranser, cuper, stevner og turer

Christopher Dale og Hans Jørgen Jansen sluttet med aktiv bryting, men fortsatte som trenere i klubben. I 2003 ble Morgen Borgaard som yngstemann tatt ut til lagkonkurransen som Oslo og Akershus Brytekrets deltok på i Finland. Morten var 11 år og brøyt i 31 kg. klassen. Han tapte alle sine kamper, men var mange erfaringer rikere og fast bestemt på å komme sterkere tilbake.

I 2004 arrangerte GAK Knøttiaden og deltok på Oslo Open og andre stevner med flere utøvere. Klubben arrangerte sommertur til Skara sommerland i august for brytere og deres familier. Dette året sluttet Tore Nilsen etter lang og tro tjeneste i Gjerdrum Atletklubb.

Det var stor aktivitet blant bryterne i 2004. Ansvarlige trenere var Hans-Jørgen, Christopher, Jan og Erik. Erik Skjærmoen ble valgt til ny formann i GAK og Jan Thorseng rykket opp til nestformann.

Landsstevne i Ålesund (februar 2005) – Morten Borgaard og Kristoffer Schancke deltok, de fikk henholdsvis sølv og bronse. Morgen Borgaard, født 17.03.1992 (35 kg), Kristoffer Schancke, født 27.97.1990 (54 kg). Trener: Hans-Jørgen Jansen.

GAK deltok på Soft touch Open med flere utøvere. GAK arrangerte sommertur til Bø i Telemark for brytere og deres familier og arrangerte brytetrening for ungene som deltar på idrettsskolen. En formidabel suksess, som siden har vært gjentatt hvert år.

Noen av klubbens brytere på stevne i 2012. Foto: Privat

Gjerdrum AK deltok med flere utøvere i Kolding Cup i januar 2006, i tillegg hadde GAK med utøvere i Lørenskog Cup og Rallar Cup.

GAK – 25 års jubileum i 2006

Høsten 2006 feiret Gjerdrum Atletklubb sitt 25 års jubileum. Begivenheten ble behørig feiret med stor fest på bygdas beste hotell med styret i klubben og deres ektefeller, og mange prominente gjester.

Sommertur til Sunne – juni 2008. De siste årene har det vært mye folk på trening, men lite stevner. Kristoffer Schanche trener gjengen med ivrige unger.

Styret i 2012 ser vi fra venstre Astri Aasberg, Erik Skjærmoen, Jan Thorseng, Mats Berger, Kenneth Løvlien og Thomas Bosch. Foto: privat.

Styret har vært meget stabilt de siste årene. Klubben har vist seg frem på Gjerdrumsdagen hvert eneste år. Det har blitt fast tradisjon å arrangere sommertur til Sunne, og det er jevnt og trutt 8-10 unger på trening.

Gjerdrum Atletklubb har et variert treningstilbud

Gjerdrum Atletklubb tilbyr innebandy, kampsporttrening og helsestudio i tillegg til brytingen. Bortsett fra på brytetrening er det 15 års aldersgrense. Innebandy spilles på brytemattene tre dager i uken, og det er blodig alvor hver eneste gang.

Se vårt treningstilbud

Skroll til toppen